Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kastelua.
Tehokasta? Suurin osa makeasta vedestä menee kasteluun.SXC

Tehokasta? Suurin osa makeasta vedestä menee kasteluun.

Vedestä tulossa ihmiskunnan suurin haaste – ratkaisuja etsitään tällä viikolla

12.3.2012 10.00

Lasse Leipola

Käytettävissä olevan veden määrän ja veden tarpeen välille on venymässä syvä kuilu. Jo nykyisin makeaa vettä käytetään hieman enemmän kuin sitä on saatavilla. Vuoteen 2030 mennessä tämä epäsuhta kasvaa peräti 40 prosenttiin.

Ranskan Marseillessa alkaa tänään maanantaina maailman kuudes vesifoorumi, johon myös Suomi osallistuu.

”Vesiasiat eivät ole koskaan olleet näin näkyvästi esillä kansainvälisellä agendalla”, kommentoi ympäristöneuvos Hannele Nyroos ympäristönministeriöstä.

Suomen tavoitteita kokouksessa ovat muun muassa vesitehokkuuden parantaminen; vesi-, ruoka- ja energiaturvan yhteensovittaminen sekä vesivarojen kokonaisvaltainen suunnittelu. Pelkästään YK:n alaisuudessa toimii 26 vesiasioita käsittelevää järjestöä.

Nyroos muistuttaa, että vesikriisi vallitsee jo nyt: 900 miljoonaa ihmistä on ilman turvallista juomavettä ja 2,6 miljardia ihmistä vailla kunnollista sanitaatiota.

Cleantech Finlandin vesitilaisuudessa viime viikolla puhunut tieteis- ja tietokirjailija Risto Isomäki muistuttaa, että suurin haaste on kuitenkin muualla.

”Juomaveteen liittyvä ongelma on lopulta melko pieni ja helpoiten ratkaistavissa. Kuutiosta vettä riittää ihmiselle juotavaa vuodeksi, mutta maataloudessa sillä saadaan tuotettua vain 200 grammaa riisiä”, Isomäki sanoo.

Maatalous ja teollisuus käyttävätkin nykyään suurimman osan makeasta vedestä. Isomäki muistuttaa, että myös energiaratkaisuilla voidaan säästää vettä.

”Kaikki höyryturbiineja käyttävät energiantuotannon muodot, kuten hiiltä, maakaasua tai biomassaa polttavat lämpövoimalat, ydinvoimalat sekä keskittävä aurinkosähkö kuluttavat paljon makeaa vettä.”

Hänen mukaansa parhaita vaihtoehtoja ovatkin aurinkopaneelit ja tuulivoimalat.

Juttua on korjattu kello 10.56. Toisin kuin jutussa aluksi väitettiin juomaveden puutteesta kärsii 900 miljoonaa ei 900 miljardia ihmistä.




Viite